Медицинаның әкесі деп аталатын Ұлы Авиценна былай деп санаған: ең жақсы тағам – бұл емдік қасиеті болуы мүмкін тағам.

Барлық дерлік ашытылған сүт өнімдерін толық емдік тағам деп санауға болады: дұрыс ас қорыту үшін белгілі бір ішек микрофлорасы қажет, ал оны сақтау үшін құрамында пайдалы бактериялар бар ашытылған сүт өнімдері қажет. 

Айран, қымыз, йогурт, ацидофилин құрамдарында пайдалы пробиотикалық микрофлора бар. Ашытылған сүт өнімдерінде (дәрумендерден, ақуыздардан, майлардан басқа) осы пайдалы заттардың сіңуін жеңілдететін ферменттер мен қышқылдар бар. 

Адам ағзасының қартаю себептерінің бірі токсиндермен улану болды (олар шірік микробтармен шығарылады). Сүт қышқылын түзуге қабілетті бактериялар олардың зиянды әсерін бейтараптандырады. Міне, қышқыл сүт өнімдері денені сауықтыратын қышқыл орта жасай алады.

 Дененің қартаюы үшін негізгі “күресушілер” лактобактериялар мен бифидобактериялар деп атауға болады. 

Жер бетіндегі ең көне ашытылған сүт өнімдері – қымыз, айран, йогурт. Әр халықтың дерлік емдік сусындарға арналған Ежелгі рецепті бар. Оларды екі топқа бөлуге болады: тек ашытылған сүт ашыту өнімдері (йогурт, майлы айран, қатық йогурт, ацидофилин) – және ашытқы құрамына ашыту өнімдері (қымыз, айран, мацони) кіретін аралас ашыту. Олардың барлығы бірдей пайдалы. Ең көне (және осы қатардағы ең пайдалы)- қарапайым айран. 

Айран саңырауқұлақтары – көптеген микроорганизмдердің симбиозы. Олардың комбинациясы айранның иммунитетті ынталандыратын және тыныштандыратын әсерге ие болуына мүмкіндік береді. Сонымен қатар, ол созылмалы шаршау сезімін, ұйқысыздықты жеңілдетеді, шөлді қандырады. 

Соңғы жылдары “био” тіркемесі бар көптеген айрандар пайда болды. Бұл дегеніміз, классикалық саңырауқұлақтардан басқа, сүтті сіңіруге көмектесетін бифидобактериялар бар екендігі (бәрі бірдей сіңіре бермейді). 

Ас қорытуға пайдалы тағамдардың екінші маңызды класы –ацидофильді тағамдар. 

Ацидофильді таяқша-лактобактериялардың ерекше түрі-өте төзімді, ас қорыту шырындары оны бұзбайды. Оның қалдықтары кең бактерицидтік әсерге ие. 

Осы өте төзімді бактериялардың негізінде ацидофильді сүт жасалады, консистенциясы сұйық қаймаққа ұқсайды және барлығына, тіпті емшек сүтінмен қоректенетін сәбилерге де пайдалы. Бірақ жарнаманың арқасында көпшілігі таңғы асты йогурттан бастайды. 

Дегенмен, барлық йогурттар бірдей пайдалы емес. Ең пайдалы-табиғи сүттен алынған майдың ең аз мөлшері (0,1% – дан аспайды). 

МемСТ бойынша йогурттарды термиялық өңдеуге тыйым салынады, ал сақтау мерзімі –30 күнге дейін. Сондықтан, егер қаптамада йогурт термиялық өңдеуден өткен болса немесе жарамдылық мерзімі бір айдан асса, онда өнім өз атауына сәйкес келмейді. 

Азық-түлік өнімдерін таңбалау түсінікті, оқуға оңай, сенімді және тұтынушыларды адастырмауы керек.

 Аталмыш топтың өнімдері КО ТР 022/2011 “Тамақ өнімдері оны таңбалау бөлігінде” талаптарына сәйкес болуы тиіс және мемлекеттік және орыс тілдерінде орындалуы тиіс, бұл ретте мәтінді орыс тілінен мемлекеттік тілге аудару бірдей болуы тиіс. 

Осы топтың өнімдері КО ТР 021/2011 “Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы”, КО ТР 033/2013 “Сүт және сүт өнімдерінің қауіпсіздігі туралы” техникалық регламенттерінің талаптарына сәйкестігі туралы декларациялауға жатады. Біздің облысымыздың “Айс” ЖШС, “Агрофирма-ТАУ” ЖШС, “Мартук сут” ЖШС, “Молочные Истории” ЖШС сияқты өндірушілері сүт өнімдерін өндіру процесі тұрақты болуы және одақтың (Кеден одағының) техникалық регламенттерінің талаптарына сәйкестігін қамтамасыз етуі үшін барлық қажетті шаралар қабылданады. 

Жыл сайын, көптеген жылдар бойы “ҰССО” АҚ Ақтөбе филиалында ашытылған сүт өнімдерін декларациялау жүргізіледі, бұл әрдайым осы өндірушілер шығаратын өнімнің сапасын растайды. 

Өнімнің сәйкестігі туралы декларацияны сіз “Ұлттық сараптама және сертификаттау орталығы” АҚ Ақтөбе филиалынан ала аласыз. Сәйкестікті растау бөлімінің мамандары Сізге кеңес беруге әрқашан дайын. 

Біздің мекен-жайымыз: Ақтөбе қаласы, Сағадат Нұрмағамбетов көшесі, 1 “Б”, 8 (7132) 94-16-20, (іш.н 3234) телефоны бойынша хабарласуға болады. 

 

” ҰССО ” АҚ Ақтөбе филиалының

Сәйкестікті растау бөлімінің 1 дәрежелі маманы,

Кубенова Айжан Берикгалиевна.