2021 жылғы 29 қазанда Еуразиялық экономикалық комиссия Кеңесі “Құс еті мен оны қайта өңдеу өнімдерінің қауіпсіздігі туралы” ЕАЭО ТР 051/2021 техникалық регламентін қабылдады, ол әзірленгеннен кейін күшіне енетін 104-тармақтың 21-тармағының екінші абзацын, екінші 57-абзацын, “в” тармағының екінші абзацын қоспағанда, 2023 жылғы 1 қаңтардан бастап қолданылады тиісті мемлекетаралық (өңірлік) стандарттар.
Осы регламентте Ауыл шаруашылығы құсының сою өнімдеріне және Одақтың кедендік аумағында айналымға шығарылатын оларды қайта өңдеу өнімдеріне қойылатын міндетті талаптар, оларды өндіру, сақтау, тасымалдау, өткізу және кәдеге жарату процестеріне қойылатын талаптар, сондай-ақ таңбалау мен буып-түюге қойылатын талаптар белгіленген.
Сонымен қатар, техникалық регламент құс еті мен оны қайта өңдеу өнімдеріне қатысты бірыңғай терминологияны енгізеді.
Құс еті-құс т, олардың бөліктерін сою өнімі.
Құс сою өнімдерін қайта өңдеу өнімдері, құс етінен жасалған өнімдер-бұл ауыл шаруашылығы құсының сою өнімдерін қайта өңдеу (өңдеу) жолымен, жануар, өсімдік, минерал, микробиологиялық, жасанды шығу тегі мен аквамәдениет объектілерінің ингредиенттерін пайдаланбай немесе пайдалана отырып алынған тамақ өнімдері(мысалы, жартылай фабрикаттар, шұжық және аспаздық бұйымдар және т.б.).
Сондай-ақ, “ересек құс”, “құс етінен жасалған ветчина”, “құс сою өнімдерін қайта өңдеудің мұздатылған өнімдері”, “ет тартылған шұжық”, “құс етінен (қосалқы өнімдерден) жасалған аспаздық жартылай фабрикат және т. б. ұғымдар анықталды.
Техникалық регламент құс сою өнімдері мен құс етінен жасалған өнімдердің сәйкестігін бағалау нысандарын белгілейді:
* сәйкестікті декларациялау (құс етінен жасалған өнімдер үшін).
* ветеринариялық-санитариялық сараптама (құс сою өнімдеріне (соның ішінде балалар тағамына арналған құс сою өнімдеріне));
* мемлекеттік тіркеу (балалар тағамы мен жаңа түрдегі тамақ өнімдеріне арналған құс етінен жасалған өнімдер үшін);
* Декларациялау нысанындағы сәйкестікті растау 3д, 4д және 6д схемасы бойынша декларациялау нысанында жүзеге асырылады.
* Техникалық регламентте қауіпсіздік талаптары белгіленген:
* – құс етінен жасалған стерильденген консервілерге арналған өнеркәсіптік стерильділік көрсеткіштері;
* – гигиеналық қауіпсіздік талаптары;
* – микробиологиялық нормативтер;
* – балалар тағамына арналған құс етінен жасалған өнімдердің физика-химиялық көрсеткіштері;
* – ветеринариялық, дәрілік заттардың (құстардың өсу стимуляторларының, микробқа қарсы және басқа да дәрілік заттардың) қалдық мөлшерінің рұқсат етілген ең жоғары деңгейі. Бұл көрсеткіш зерттеу ережелері мен метолдары, соның ішінде іріктеу ережелері бар тиісті мемлекетаралық (аймақтық) стандарттарды әзірлегеннен кейін күшіне енеді.
* Сонымен қатар, микробиологиялық, гигиеналық қауіпсіздік талаптары, радионуклидтердің рұқсат етілген қауіпсіздік деңгейі, бацитрацин, левомицетин және тетрациклин тобының антибиотиктерінің құрамы “Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы” КО ТР 021/2011-де белгіленген.
* Құс сою өнімдері мен ет өнімдері жоғарыда көрсетілген техникалық регламентке, сондай-ақ оларға қолданылатын Одақтың өзге де техникалық регламенттеріне (КО ТР 021/2011, КО ТР 005/2011, КО ТР 022/2011, КО ТР 029/2011) сәйкес келген кезде айналымға шығарылуы тиіс.
“ҰСжәнеСО” АҚ Астана филиалының СРО және ЭПТ жетекші маманы
Жұмажанов Бауржан Мэлсович